fbpx

Molo Longo

5 razloga zašto trebate putovati vlakom

5 razloga zašto trebate putovati vlakom

Vlakovi kao prijevozno sredstvo danas se uglavnom smatraju pomalo zastarjelima. Puno su sporiji od, na primjer, aviona za dulja putovanja, a mnogi turisti često se radije odlučuju za druga prijevozna sredstva poput autobusa ili automobila. Ipak, najdraže prijevozno sredstvo velikog broja zaljubljenika u putovanja upravo je vlak, a evo i nekih razloga zašto mnogi od njih u željezničkom prometu vide više prednosti, nego nedostataka.

 

PRISTUPAČNA CIJENA

U slučaju da putovanje osobnim automobilom nije opcija, vlakovi su itekako najjeftinija varijanta javnog prijevoza. Za razliku od avionskih karata koje često znaju dosezati vrtoglave cifre te autobusa koji su ponekad ipak malo preskupi, putovanje vlakom cjenovno je daleko najpristupačnije. Dodatan plus je što su željezničke karte puno puta jeftinije za određene skupine ljudi, poput mladih, studenata, umirovljenika i slično. Još jedna posebnost željezničkog prometa su InterRail karte, kojima za više nego povoljne cijene možete otputovati u bilo koju europsku državu.

 

UDOBNOST

Za razliku od autobusa u kojima je nerijetko gužva i koji nemaju dovoljno slobodnog prostora za putnike, vlakovi su prostrani i udobni. Neovisno o tome jesu li podijeljeni na kupee ili ne, sjedala u vlakovima u pravilu su udobnija i nude više slobodnog prostora za noge te odlaganje osobnih stvari. Osim toga, u vlaku se u bilo kojem trenutku možete ustati i prošetati, što može biti jako korisno za vrijeme dugih putovanja.

 

VIŠE PRTLJAGE

Svi smo se sigurno našli u situaciji kada smo morali dobro procijeniti koje nam stvari zapravo trebaju prije putovanja avionom. Osim što se dodatna prtljaga u avionima dodatno naplaćuje, avionske kompanije imaju razna pravila vezana uz veličinu i težinu prtljage. Autobusi također obično ne dozvoljavaju putnicima previše besplatne prtljage. Kod vlakova to pak nije nikakav problem. Sa sobom u vlak možete ponijeti koliko god prtljage želite, a osim toga, vlakom uz sitne nadoplate možete prevesti i bicikl te svoje kućne ljubimce.

 

SIGURNOST I OKOLIŠ

Avionski promet i dalje je najsigurniji oblik prometa, ali kada govorimo o prijevoznim sredstvima na kopnu, vlakovi su daleko najsigurniji. Željeznički promet obično je jako dobro reguliran, s ustaljenim i pomno osmišljenim voznim redovima. To omogućuje manje kašnjenja te manje mogućnosti za bilo kakve nezgode u prometu, što nije slučaj s automobilima i autobusima, gdje se za vrijeme velikih gužvi znaju stvoriti i kilometarske kolone. Štoviše, vlakovi nisu sigurni samo za svoje putnike, već i za okoliš. Naime, gotovo svi vlakovi u Europi pokreću se na električnu energiju, što ih čini prijevoznim sredstvom s najmanjim postotkom emisija ugljikova dioksida.

 

LJEPOTA PRIRODE

Željezničke pruge većim su dijelom izgrađene usred prirode. To znači da putnici u vlakovima imaju priliku vidjeti predivne krajolike kojima te pruge prolaze, a s obzirom da su putovanja vlakom udobna, putnici mogu neometano i sigurno uživati u netaknutoj ljepoti prirode.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.