fbpx

Molo Longo

Bleisure – spoj businessa i odmora

Bleisure – spoj businessa i odmora

Koncept poslovnih putovanja nije nešto novo. Mnogi poslovni ljudi biraju isključivo poslove na kojima će imati priliku ne samo poslovno napredovati, već i puno putovati. Na našem smo blogu nedavno već pisali o digitalnim nomadima, osobama koje rade isključivo putem svojih laptopa i pametnih telefona kako bi svakih nekoliko mjeseci mogli promijeniti svoje mjesto boravišta. Stoga ne čudi da za putovanja koja su navodno savršen spoj poslovanja i putovanja postoji poseban termin – bleisure, od engleskog business i leisure.

Konkretnije, pojam bleisure odnosi se na poslovne ljude koji osim poslovnih sastanaka i obaveza na putovanju nastoje razgledavati mjesto u kojem se nalaze, obilaziti muzeje i lokalne restorane i slično. Ovaj se termin prvi puta pojavljuje 2009. godine, a kao fenomen proučava se od 2011. godine, od kada je zabilježen veliki rast u broju putovanja ovakvog tipa. Iako je ova pojava najpopularnija u SAD-u, određeni gradovi u Europi također su popularni kao mjesta za bleisure.

 

Što kažu brojke?

Bleisure je posebno popularan među mlađim poslovnim ljudima/putnicima, odnosno milenijalcima koji čine gotovo 40% svih bleisure putnika, a manje ga vole stariji od 50 godina. Čak gotovo 10% svih poslovnih putovanja su bleisure putovanja, a najčešća su u rujnu i listopadu. Najveći broj (40%) ovakvih putovanja dolazi iz IT i financijskog sektora.

 

Koje su to točno prednosti i nedostaci ovakvog tipa putovanja?

Za zaposlenike, bleisure je idealna prilika za spojiti ugodno s korisnim. Na jednom putovanju mogu obaviti sve svoje poslovne obaveze, otići na sastanke, konferencije i slično, a u isto vrijeme mogu razgledavati nova mjesta. Osim toga, sa sobom mogu povesti i članove obitelji ili prijatelje te tako poslovno putovanje pretvoriti u druženje sa svojim najdražima. To naravno utječe i na to da se zaposlenik osjeća dobro i zadovoljno samim sobom i svojim poslom.

Bleisure je s vremenom postao dosta popularan i među poslodavcima pa mnogi tako svoje zaposlenike potiču na ovakav tip putovanja. Bleisure putovanja poslodavcima mogu dati uvid i znanja o kulturi i ljudima koji žive na lokacijama gdje šalju svoje zaposlenike, što pak može pridonijeti boljem poslovanju. Osim toga, sami zaposlenici generalno su zadovoljniji kada na poslu ne moraju biti pod stresom, već imaju priliku za opuštanje, a to za poslodavce znači da će ti isti zaposlenici svoj posao obavljati puno efikasnije i produktivnije.

 

Bleisure u Hrvatskoj?

Mnogi hoteli i iznajmljivači prepoznali su ovaj trend putovanja pa tako danas nude posebne pakete smještaja gdje poslodavcima nude jeftinije cijene smještaja za njihove zaposlenike te adekvatne dvorane za poslovne konferencije i sastanke. Iako je koncept bilo kakvog putovanja u pandemiji postao pravi pothvat, s polaganim otvaranjem granica i mjesta za turiste, broj putovanja u 2021. godini polako se povećava u odnosu na prethodnu godinu.

Ne zaboravite da ukoliko se nađete na bleisure putovanju u Hrvatskoj, Mololongo nudi vrhunske apartmane i vile za vaše potrebe!

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.