fbpx

Molo Longo

Filmski festivali u Hrvatskoj

Clapper board with film reel on rusty background. Top view.

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se dogodio procvat filmskih festivala. Mnogi od hrvatskih filmskih festivala svojoj publici svake godine predstavljaju stotine filmova koji se inače ne prikazuju u kinima. Stoga ne čudi da većina njih privlači i strane goste i zaljubljenike u film. U nastavku vam donosimo pet najboljih hrvatskih filmskih festivala!

 

Zagreb Film Festival

Ovaj zagrebački filmski festival održava se od 2003. godine, a tijekom godina etablirao se kao jedan od najvećih i najznačajnijih filmskih festivala u regiji. Održava se svake godine tijekom studenog, a usmjeren je na promicanje hrvatskog i stranog nezavisnog filma. Tijekom godina ugostio je neke od najvećih redatelja današnjice poput Stevea McQueena, Xaviera Dolana i Taike Waititija. Nagrada koju festival dodjeljuje za najbolje filmove zove se Zlatna kolica.

 

Motovun Film Festival

Još od 1999. godine ovaj mali filmski festival održava se u srednjovjekovnom istarskom gradu Motovunu. Festival se obično održava svake godine krajem srpnja. Ovaj mali festival diči se svojom jednostavnošću te odbija sve što ima veze s glamurom i festivalskim crvenim tepisima. Kao što kaže njihova službena stranica, Motovun želi „biti odmor za dušu umornih filmskih jahača“. Osim svog glavnog programa u Motovunu, svoje filmove Motovun često ususret festivalu i nakon njega prikazuje i u Zagrebu.

 

ZagrebDox

Zagrebački festival dokumentarnog filma poseban je u ovom dijelu Europe, a održava se jednom godišnje u Zagrebu krajem veljače, odnosno početkom ožujka od 2005. godine. Svoje filmove dijeli na dvije skupine, međunarodne i regionalne. Osim natjecateljskih filmova, ovaj dokumentarni filmski festival prikazuje i filmove koji su dio raznih retrospektiva. Nagrade ZagrebDoxa su Veliki i Mali pečat te nagrada publike za najbolji film.

 

Festival mediteranskog filma Split

Od 2008. godine, ovaj filmski festival hrvatskoj, ali i stranoj publici donosi niz filmova iz mediteranske regije koji se inače ne prikazuju u hrvatskim kino dvoranama. Održava se svake godine u svibnju, odnosno lipnju, a traje šest dana. Tijekom dana projekcije se održavaju u kinoteci Zlatna vrata, a navečer u ljetnom kinu Bačvice na otvorenom. Prekrasni splitski ambijent savršena je pozadina za ovaj poseban filmski festival koji svake godine privuče gotovo 20 tisuća posjetitelja.

 

Pula Film Festival

Najstariji hrvatski filmski festival održava se od 1954. godine u Puli, u velebnom ambijentu pulske Arene. Kroz svoju dugu povijest, ovaj festival dugo je prikazivao samo jugoslavenske i filmove iz regije. Nakon početka rata 1991. godine, Pula Film Festival posvetio se prikazivanju isključivo hrvatskih filmova. S obzirom na manjak produktivnosti hrvatske filmske produkcije, popularnost ovog festivala ubrzo se smanjila. Stoga od 2001. godine pulski filmski festival prikazuje i domaće i strane filmove. Obično se svake godine održava sredinom srpnja, a filmski festival kroz godine posjetili su mnogi strani glumci i redatelji poput Elizabeth Taylor, Orsona Wellesa i Johna Malkovicha. Za najbolje filmove dodjeljuje svoju nagradu Zlatnu arenu.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.