fbpx

Molo Longo

Neočekivani troškovi putovanja i kako ih izbjeći

Neočekivani troškovi putovanja i kako ih izbjeći

Prtljaga

Svi smo se sigurno našli u situaciji gdje smo na putovanju morali podmiriti troškove koje nismo očekivali, neovisno o tome radi li se o putovanju unutar ili van zemlje. Kada se radi o financijama, najbitnija stvar koju moramo učiniti prije putovanja je napraviti dobar plan. Pripremili smo za vas nekoliko najučestalijih problema na koje možemo naići tijekom putovanja i nekoliko rješenja kako ih izbjeći.

 

TROŠKOVI PRTLJAGE

Svaka aviokompanija ima svoja pravila vezana uz količinu prtljage koju možemo unijeti u avion. Ponekad su ta pravila jako zbunjujuća te se stoga mnogo puta možemo naći u situaciji gdje prije polijetanja moramo podmiriti dodatne troškove zbog prevelike težine prtljage i slično. Kako biste to izbjegli, predlažemo da prilikom kupnje i prije putovanja jako dobro proučite sve detalje vašeg leta.

 

MJENJAČNICE

Kada putujete izvan Hrvatske, zasigurno ćete morati promijeniti svoje kune u eure ili neku drugu valutu. To možete obaviti prije putovanja ili na mjestu odredišta, a ono o čemu valja voditi brigu jesu tečajevi prema kojima se razmjene valuta obično odvijaju. Ključna stvar u ovom slučaju jest proučiti koja su to mjesta na kojima razmjenu možete obaviti i pronaći najpovoljniji tečaj za razmjenu. Što se tiče kreditnih kartica, u svojoj se banci raspitajte o plaćanju u drugim valutama.

 

JAVNI PRIJEVOZ I SLIČNO

Ako putujete u neko veće mjesto, sigurno ćete se u nekom trenutku morati susresti s lokalnim javnim prijevozom. On vam može biti najveći prijatelj kada s jednog kraja grada trebate stići na drugi, ali ponekad su cijene javnog prijevoza za turiste previsoke. Iako ponekad još skuplje, druge alternative poput taksija ili Ubera također su opcija. Stoga bi bilo dobro da prije odlaska na putovanje proučite kako funkcionira javni prijevoz.

 

TROŠKOVI ROAMINGA

Iako je u Europskoj Uniji cijena usluga telefonskih operatera uglavnom ujednačena u cilju zaštite potrošača, mnogo puta se usluge izvan matične zemlje različito naplaćuju. Prije putovanja u stranu državu, kontaktirajte svojeg tele-operatera i upitajte za dodatne ponude koje se odnose na roaming. Kada i gdje god je to moguće, koristite besplatan Wi-Fi, a kada se krećete kroz grad, pažljivo trošite svoje mobilne podatke.

 

MEDICINSKI TROŠKOVI

Nadajmo se da se nikada nećete naći u ovoj situaciji, ali činjenica je da nažalost postoji mogućnost da ćete u stranoj državi imati potrebu za nekim oblikom medicinske pomoći. Ovi troškovi često znaju dosezati pozamašne svote pa biste se stoga prije putovanja trebali raspitati o vrstama osiguranja u ovakvim slučajevima. Za putovanja u EU, dovoljno je da izradite europsku zdravstvenu iskaznicu.

 

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

S obzirom na neizvjesna vremena u kojima živimo, moguće je da ćete iz nekog razloga biti spriječeni otići na vaše putovanje. Mnoge aviokompanije i iznajmljivači smještaja nerijetko nude opciju otkazivanja. Obavezno potražite kako i pod kojim uvjetima možete otkazati svoj let i smještaj.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.