fbpx

Molo Longo

5 savjeta kako uštedjeti novac za putovanje

Štednja za putovanja

U zimsko vrijeme obično usporavamo tempo te puno manje izlazimo i putujemo. Razlog tome je zimska hladnoća i nešto nepovoljniji vremenski uvjeti, ali i pokušaj štednje nakon financijski rastrošnog blagdanskog razdoblja za mnoge. Stoga je početak godine odlično razdoblje i izvanredna prilika da uštedimo nešto novca za buduća putovanja. A kako bismo vam pomogli u tome, pripremili smo pet savjeta kako uštedjeti novac za putovanje, i to u bilo koje doba godine.

 

Dnevnik trošenja

Prvi korak ka uštedi novca je da počnete voditi bilješke o vlastitoj potrošnji. Svi mi sigurno se ponekad nađemo u situaciji kada svoj novac impulzivno potrošimo na nešto što nam zapravo ne treba, ili nismo niti svjesni koliko zapravo potrošimo u određenom vremenskom razdoblju. Stoga je najbitnije osvijestiti svoje potrošačke navike, a zatim razmisliti o tome kako najlakše i najefikasnije možemo uštedjeti.

 

Smanjite potrošnju

Nakon što ste sve zbrojili i oduzeli, vrijeme je da odlučite čega se u svom tjednom/mjesečnom budžetu možete odreći. Jedan od najboljih načina za uštedjeti jest smanjiti trošenje na izlaske i ispijanje kava u kafićima. Svi mi gotovo svakodnevno u kafiću popijemo barem jednu kavu, iako smo svjesni da bismo mogli uštedjeti veliku količinu novca kada bismo smanjili s tom navikom. Ako ste pušač, razmislite o tome da prestanete pušiti ili da barem smanjite svoje mjesečne izdatke na cigarete. Još jedan efikasan način za uštedu je vožnja javnim prijevozom umjesto osobnim automobilom. Cijene goriva jako su visoke pa je putovanje osobnim automobilom daleko skuplje od putovanja javnim prijevozom.

 

Odredite željeni budžet

Iduća postaja na vašem štednom putu uključuje još malo računanja. Sigurno postoji barem jedna destinacija koju još niste posjetili, a silno biste željeli. Ono što vam može pomoći da uštedite je da postavite određeni cilj, jer ćete se onda potruditi da ga i dostignete. Pronađite koliko koštaju prijevozne karte za vaše odredište iz snova, koliko novca ćete potencijalno potrošiti na smještaj i slično. Zatim postavite okvirni cilj svoje štednje i počnite štedjeti!

 

Vrijeme je za kasicu prasicu

Mnogi su od nas u nekom trenutku imali svoju kasicu prasicu. Činjenica je da skupljanjem sitnog novca s vremenom možemo uštedjeti pristojnu svotu novca. Osim što bi zasigurno pomoglo da nabavite kasicu prasicu u fizičkom obliku, predlažemo vam i da otvorite posebnu štednju u vašoj banci. Tako ćete sa svojeg računa moći prebacivati sredstva direktno na svoju štednju te možda dobiti i neke dodatne pogodnosti.

 

Riješite se stvari koje vam nisu potrebne

Onaj stari laptop koji više ne koristite ili onaj komad namještaja koji stoji na tavanu sigurno vam više neće trebati, ali će zato nastaviti skupljati prašinu. Stoga razmislite možete li nešto od stvari koje više ne koristite prodati i zaraditi nešto.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.