fbpx

Molo Longo

Adventska putovanja

advent

Dolaskom prosinca ulazimo u razdoblje adventa i pripremanja za Božić i božićne praznike. Ono vrijeme u godini kada svi uživamo u toplim napitcima, finoj hrani i znakovima pažnje od naših najdražih. Od kraja studenog pa sve do početka siječnja u velikom broju europskih gradova održavaju se adventski sajmovi, koji privlače velik broj posjetitelja i ljubitelja božićnog duha. U nastavku vam donosimo neke od naših najdražih adventskih sajmova diljem Europe.

 

Basel, Švicarska

Započinjemo s adventskim sajmom u Baselu u Švicarskoj, koji je prema glasovima čitatelja portala EuropeanBestDestinations.com izglasan najboljim božićnim sajmom za 2021. godinu. Basel ima dugu tradiciju kao najbolji i najveći adventski sajam u Švicarskoj, a već godinama privlači tisuće posjetitelja iz Švicarske, Europe i svijeta. Osim na trgu Barfüsserplatz, adventski sajam u Baselu održava se i na trgu Münsterplatz te na području cijeloga grada, ukrašenog visokim i sjajnim božićnim drvcima.

 

Budimpešta, Mađarska

Najljepši i najveći mađarski adventski sajam odvija se svake godine u njenom glavnom gradu Budimpešti. Glavni dio ovog adventskog sajma odvija se ispred gradske Bazilike sv. Stjepana gdje možete kupiti raznovrsne posebne suvenire i ukusne mađarske i međunarodne božićne specijalitete, poput tradicionalnog mađarskog kolača flodni i cijelog niza sočnih burgera i ribljih jela. Osim predivne atmosfere, na budimpeštanskom adventu možete posjetiti i posebno adventsko klizalište.

 

Beč i Salzburg, Austrija

Osim popularnog bečkog adventa koji već dugi niz godina slovi kao jedan od najboljih u Europi, Salzburg također ima predivan adventski sajam. Mozartov rodni grad u adventsko vrijeme poznat je po božićnim pjesmama koje odjekuju salcburškim ulicama te malenim sajmenim kućicama koje izgledaju slično kao što su izgledale kada su prvi puta postavljene u 15. stoljeću. Bečki adventski sajam proteže se kroz cijeli centar grada koji služi kao savršena pozadina za božićni ugođaj, a osim raznih štandova s ukusnom hranom i slatkim suvenirima, bečki advent također organizira razne radionice za najmlađe.

 

Prag, Češka

Čak i da praški adventski sajam nije toliko divan koliko je, sama stara jezgra grada dovoljno je bajkovita da posluži za stvaranje savršenog božićnog ugođaja. Ovaj advent poseban je iz više razloga. Jedan od njih svakako su razne tradicionalne češke slastice, poput čeških božićnih keksa i kobasica s roštilja. Osim fine hrane, prodavači na sajmu prodaju i češke staklene kuglice, drvene igračke i kalupe za božićne kolačiće.

 

Zagreb, Hrvatska

Ne možemo ne spomenuti i naš najveći adventski sajam. Tri godine zaredom, od 2016. do 2018. godine, zagrebački je advent bio proglašen najboljim adventskim sajmom u Europi. O njemu su pisali razni europski i svjetski mediji proglasivši ga jednom od najposebnijih u svijetu. Osim izvanredne hrane i posebnih božićnih suvenira, na zagrebačkom adventu moći ćete uživati i u raznim glazbenim nastupima te na klizalištu na Tomislavcu.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.