fbpx

Molo Longo

Digitalni nomadi

Digitalni nomadi

Digitalni nomadi

U posljednjih nekoliko godina zasigurno ste se nekada susreli s terminom „digitalni nomad.“ Možda ste mislili da se radi o još jednoj nedovoljno definiranoj profesiji ili pomodnom načinu života, no osobe koje sebe nazivaju digitalnim nomadima žive diljem Hrvatske, EU i cijeloga svijeta. Od početka pandemije, vidjeli smo kako je rad na daljinu i pomoću tehnologije i više nego moguć, tako da digitalnih nomada ima sve više i više.

 

Tko su to zapravo digitalni nomadi?

Prema definiciji hrvatskoga MUP-a, digitalni je nomad „državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.“ Naravno, ova definicija previše je specifična i odnosi se isključivo na „državljane trećih zemalja“, odnosno zemalja izvan EU. Bolja i jednostavnija definicija rekla bi da su to ljudi koji se bave poslovima koje mogu obavljati preko svojeg laptopa ili mobitela, a taj posao obavljaju diljem svijeta. Sve što im je potrebno jest internetska mreža. Uglavnom se bave poslovima u IT sektoru koji dopuštaju digitalnim nomadima da ne budu prikovani za jedno mjesto, već im daju priliku da slobodno putuju i često mijenjaju svoje mjesto prebivališta. Digitalni nomadi nisu nužno samozaposleni, iako je i to mogućnost u profesijama poput dizajna ili marketinga.

 

Ima li digitalnih nomada i u Hrvatskoj?

O tome koliko digitalnih nomada živi u Hrvatskoj govori potreba da se termin „digitalni nomad“ uvede u hrvatski zakon te da se njihov status zakonski regulira. Naime, od 1. siječnja 2021. hrvatska je vlada uvela posebnu vizu za digitalne nomade. Kao što smo već napomenuli, ova viza vrijedi samo za državljane „trećih zemalja“, to jest, zemalja izvan EU. Privremeni boravak za digitalne nomade može vrijediti do godinu dana, a 6 mjeseci nakon isteka privremenog boravka, može se podnijeti novi zahtjev. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici hrvatskoga MUP-a.

 

Zašto Hrvatska?

Mislimo da je poprilično jasno zašto mnogi digitalni nomadi odabiru Hrvatsku kao jednu od zemalja za svoj privremeni boravak. Kao prvi i možda najočitiji razlog boravka mnogih digitalnih nomada u Hrvatskoj spomenut ćemo hrvatske prirodne ljepote. Od jadranske obale, preko Gorskog kotara i Like, sve do nizina Slavonije, Hrvatska na maloj površini nudi jako puno raznolikih sadržaja i ugođaja. Drugi najčešći razlog zbog kojeg digitalni nomadi posjećuju Hrvatsku jest niži standard u odnosu na ostatak EU i većinu drugih razvijenih zapadnih zemalja. S plaćama koje su u pravilu više u razvijenijim zemljama, u Hrvatskoj se može jako dobro živjeti.

 

Ako se odlučite posjetiti Hrvatsku i u njoj boraviti kao digitalni nomad, predlažemo vam da posjetite našu stranicu gdje možete pronaći savršen smještaj kako biste svoje vrijeme u Hrvatskoj učinili još ugodnijim.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.