fbpx

Molo Longo

Istra: kraljica gastroturizma

Istra kraljica

Istra jedna je od najposjećenijih hrvatskih regija, pogotovo tijekom ljetne sezone. Osim bajkovitih krajolika, Istra je posebno poznata i cijenjena po svojim brojnim specijalitetima i delicijama. Čak i ako niste proveli previše vremena u Istri, zasigurno ste nekada kušali neka od istarskih vina ili specijaliteta s tartufima. U nastavku vam donosimo neke od gastronomskih specijaliteta po kojima je ova hrvatska regija najpoznatija.

Tartufi

Tartufi i Istra gotovo su postali sinonimi u gastronomskom smislu. Istarsko sivo tlo posebno je pogodno za rast ove skupocjene i ukusne vrste gljiva, koje svojim izgledom podsjećaju na krumpir. Područje grada Motovuna posebno je poznato po svojim specijalitetima s tartufima. Jednom kada kušate bijele ili crne istarske tartufe i prepustite se njihovom neponovljivom okusu i mirisu, postat ćete ovisni i htjet ćete se iznova vraćati i kušati ove istarske „krumpire“.

Tjestenine

Zbog svoje povijesne povezanosti s Italijom, Istra također ima svoje posebne oblike tjestenine koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje u svijetu. Od istarskih lazanja, preko raviola, posutica ili pasutica i pljukanaca pa sve do fuža, vjerojatno najpoznatijeg oblika istarske tjestenine. Svi ovi oblici spremaju se na mnogobrojne načine s različitim umacima. Neki od specijaliteta s tjesteninom su istarski gulaš s komadima pilećeg mesa ili fuži u umaku od mesa autohtonog istarskog goveda, takozvanog boškarina.

Sirevi

Svi ljubitelji mliječnih proizvoda u Istri će imati priliku probati razne vrste sireva, koje se već godinama, pa čak i stoljećima, rade prema nepromijenjenoj recepturi. Posebni sirni specijalitet ovoga kraja je dakako istarski kozji sir te sir pripremljen od kravljeg i kozjeg mlijeka. Osim ovih kombinacija, u Istri se proizvode i sirovi s tartufima, sirovi u orahovom lišću, sir u dropu od terana te tvrdi sirevi, poput Gran Istriana.

Vina

Hrvatsko priobalje nadaleko je poznato po svojim vrhunskim vinima. Neke od naših vinarija dobile su priznanja i prve nagrade za najkvalitetnija vina u cijelome svijetu. Istarska regija posebno je poznata po dvije vrste vina – malvaziji i teranu. Sorta malvazija najznačajnija je istarska sorta, a raste samo u Istri. Radi se dakako o bijelom vinu koje se pak ponešto razlikuje ovisno o tlu na kojem raste. Teran je pak crna istarska sorta specifične crvene boje rubina s ljubičastim odsjajem. Okus i miris terana također su posebni, s obzirom da podsjećaju na miris šumskog voća.

Maslinovo ulje

Ne bismo mogli razgovarati o istarskim specijalitetima bez jednog od njihovih ključnih sastojaka – istarskog maslinovog ulja. Sinonim za mediteransku kuhinju, maslinovo ulje koristi se u pripremi gotovo svih istarskih specijaliteta. Iako slabiji poznavatelji maslinovih ulja ne mogu najbolje procijeniti razliku između istarskih i dalmatinskih maslinovih ulja, ono što upravo istarska ulja čini posebnima jesu istarske sorte maslina. Neke od najpoznatijih istarskih sorta maslina jesu leccino, pendolino, istarska bjelica i mnoge druge.

Ako planirate posjet ovoj prekrasnoj regiji ne zaboravite si osigurati vrhunski smještaj na vrijeme.

Podijelite s prijateljima
Share on facebook
Share on linkedin

Želite surađivati s nama?
Javite nam se.

Ili nas posjetite u našim uredima u Rijeci, Opatiji, Crikvenici ili na Krku.